Home    Contact    Privacy Policy    Disclaimer   
06 526 913 50
Anticonceptie zonder hormonen

Koperspiraal (T-Safe)

Het koperspiraaltje is een T-vormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat in de baarmoeder geplaatst wordt. Een koperspiraal biedt net als het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraaltje voor meerdere jaren bescherming tegen zwangerschap. In Nederland zijn de volgende koperspiralen verkrijgbaar: T- Safe of Multi-Safe short. Het koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal en biedt direct na plaatsing maximaal 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Voor vrouwen met een kleine baarmoeder < 6 cm is een korter spiraal beschikbaar onder de naam Multi-Safe short. Dit is van tevoren niet bekend, maar wij hebben altijd een Multi-Safe short op voorraad liggen. Wanneer er dan tijdens de plaatsing blijkt dat je een kleinere baarmoeder hebt, dan kan alsnog de plaatsing doorgaan.

 

Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. De gunstige effectiviteit is mede te danken aan het gemak dat je je anticonceptie niet kunt vergeten.

 

De werking van het koperspiraal is gebaseerd op:

  • Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief.
  • Er vindt geen bevruchting plaats.
  • Door de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de baarmoeder kan een eventuele bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.
  • De kans dat er een eisprong is, is kleiner met het gebruik van het koperspiraal dan wanneer je geen spiraal zou gebruiken en bijv. alleen maar condooms.

 

De eerste drie cyclus verlopen doorgaans anders dan normaal. De menstruatie is vaak iets heviger, je kunt wat krampen krijgen en tussentijds wat bloed verliezen. Na drie maanden herstelt de menstruatie zich en verloopt deze meestal weer als je eigen menstruatie.

 

Na het verwijderen van een koperspiraal ben je direct weer vruchtbaar.

 

Omdat T-Safe geen hormonen bevat en dus geen medicijn, heb je geen recept nodig om dit anticonceptie middel aan te schaffen. Je kunt het spiraal bij ons op de praktijk aanschaffen of bestellen in de webshop van T-safe. Hiermee spaar je de apotheekkosten uit. Check altijd eerst goed bij je (aanvullende) verzekering of het koperspiraal wel of niet vergoed wordt. Wanneer het WEL vergoed wordt, MOET je het via een apotheek aanschaffen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Als dit zo blijkt te zijn, dan ontvang je van ons wel een recept.

 

Klik hier voor meer informatie over de T-Safe.

 

 

Barrièremethoden

De betrouwbaarheid van een barrièremethode is sterk afhankelijk van een juist gebruik, maar altijd lager dan de betrouwbaarheid van de hiervoor genoemde anticonceptiemiddelen. De meest bekende barrièremethode is het condoom voor de man. Naast het condoom voor de man bestaat er ook een vrouwencondoom. Ook kan de vrouw kiezen voor een pessarium (caya.eu) of zogenaamd‘portiokapje’ de FemCap. Deze barrièremethoden worden net als het condoom geplaatst voordat je geslachtsgemeenschap hebt. Om de betrouwbaarheid van deze middelen te verhogen, is het verstandig om tijdens het gebruik ook een zaaddodende crème of pasta te gebruiken. Belangrijk om te weten: alleen het condoom beschermt tegen SOA’s.

 

Definitieve methoden

Sterilisatie van de man of vrouw is een definitieve vorm van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast als je geen kinderen (meer) wilt. Er bestaan verschillende methoden van sterilisatie bij de vrouw. In principe ben je na sterilisatie dus blijvend onvruchtbaar. Veel vrouwen die kiezen voor een sterilisatie, denken dat dit de meest zekere methode is om geen kinderen (meer) te krijgen. Toch biedt een sterilisatie geen 100% garantie om nooit meer zwanger te worden, hoewel de kans op zwangerschap zeer klein is. Belangrijk om te weten is dat er langwerkende alternatieven zijn voor sterilisatie, die even betrouwbaar of soms zelfs meer betrouwbaar zijn dan sterilisatie. Deze alternatieve anticonceptiemethoden zijn bovendien wél omkeerbaar, zodat je je vruchtbaarheid weer terugkrijgt wanneer je ermee stopt. Alternatieven zijn het anticonceptiestaafje en het spiraal. Wanneer je voor een sterilisatie kiest dan zullen wij de vrouwen doorverwijzen naar de gynaecoloog en de mannen naar de huisarts, deze zal dan doorverwijzen naar de uroloog.Privacy Policy - Disclaimer - © 2002 - 2019 Verloskundigenpraktijk Hellevoetsluis - Realisatie SEDERO.nl