Home    Contact    Privacy Policy    Disclaimer   
06 526 913 50
Echoscopie

In onze praktijk hebben wij een echo apparaat tot onze beschikking. Wij maken zelf alle echo's, behalve de 20 weken echo en  gespecialiceerde echo voor bijvoorbeeld nier controle, meting navelstreng doorstroming, baarmoedermondmetingen, enz. Hiervoor zul je worden doorverwezen naar een gespecialiseerde collega in Brielle of in het van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland.
     

 


 

Termijnecho
Tijdens de eerste afspraak wordt een vitaliteitsecho gemaakt. Zie ook Zwangerschap- Eerste controle, kopje 1e echo. Er wordt dan gekeken hoe lang je precies zwanger bent, of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerling zwangerschap. Wanneer er uit de echo blijkt dat je nog geen 10 weken zwanger bent of verder, dan wordt er een herhalingsecho ingepland.
 
De termijnecho. Wanneer je wel voorbij de 10 weken blijkt te zijn, dan is dit de termijnecho. (Zie dit niet als teleurstelling voor het niet krijgen van een herhalingsecho, want wij doen standaard bij iedereen tijdens de 2e controle nog een keer kijken met de echo als service). De termijnecho moet worden uitgevoerd tussen de 10-12 weken. Alle kinderen groeien tot 12 weken in dezelfde snelheid en daardoor kan de precieze termijn van de zwangerschap dan goed vastgesteld worden. Het kan dus zijn dat je zwangerschapsduur en uitgerekende datum dus nog veranderd tijdens de termijnecho. Daarna staat de uitgerekende datum vast en wordt deze niet meer aangepast. Natuurlijk krijg je aan het einde van het echo onderzoek een eerste foto mee van je kindje!    


 

20-weken echo (SEO)
Onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van het kind kan worden gedaan met de 20-weken echo, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek wordt standaard aangeboden en wordt volledig door de verzekering vergoed. Je hebt echter wel de keuze natuurlijk of je dit onderzoek wilt laten uitvoeren. De echo vindt bij voorkeur plaats rond de 20ste week van de zwangerschap. (Met uitloop naar 22 weken). We zullen je hiervoor een verwijzing meegeven bij de controle rond 15-16 weken, hierbij krijg je ook deze informatie folder over de 20 weken echo mee.
 Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt er gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien zijn een open ruggetje, open schedel, waterhoofd, bepaalde hartafwijkingen, breuk of gat in middenrif, breuk of gat in buikwand, afwijkingen aan de darmen, ontbreken of afwijken van de nieren, ontbreken of afwijken van botten, afwijkingen aan armen of benen. De 20-weken echo is een methode om aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op een echo.
 
   

Bij de 20-weken echo is het geslacht in de meeste gevallen te bepalen. De echoscopist vertelt u alleen wat het geslacht is als u hier zelf naar vraagt en wordt pas aan het einde van het onderzoek bepaald.

Bij gebleken (mogelijke) afwijkingen wordt de verloskundigenpraktijk (telefonisch) op de hoogte gebracht en zul je worden doorverwezen voor nader onderzoek. Dit houdt in de meeste gevallen in dat er een uitgebreidere (nog specifiekere) echo wordt gedaan in het Erasmus MC.

 Echo op indicatie (groei-echo)
Er kunnen veel verschillende indicaties zijn waarvoor je een extra echo kan hebben. Dit zijn altijd medische indicaties. Soms wordt deze indicatie al gesteld bij de eerste controle, zoals bij een te laag of een te hoog gewicht van de moeder (BMI lager dan 20 of BMI hoger dan 30). Ook wanneer je bijvoorbeeld eerder een (te) groot of (te) klein kindje hebt gehad in het verleden. Tijdens de eerste controle zullen we dit tegen je zeggen, wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Ook kan er tijdens de zwangerschap een indicatie ontstaan, als voorbeeld wanneer wij twijfelen aan de groei van het kind. Er wordt geen standaard 30 weken echo uitgevoerd. Dit is soms te lezen op zwangerschapswebsites. Dit is niet standaard in Nederland en er is uit onderzoek (nog) niet gebleken dat het standaard uitvoeren van deze echo een toegevoegde waarde heeft aan het opsporen van risico’s. Vandaar dat wij alleen op indicatie een extra echo laten uitvoeren.
 
 
Liggingsecho
Deze echo wordt bij 35-36 weken gemaakt en hierbij wordt er alleen naar de ligging van het kindje gekeken, zo kan er een stuitligging worden uitgesloten op dat moment. Mocht het kindje dan toch onverwachts nog in stuitligging liggen, dan kan er evt gesproken worden over een versie/ draaien in de buik. Er worden geen andere punten beoordeeld bij de liggingsecho.


 Privacy Policy - Disclaimer - © 2002 - 2019 Verloskundigenpraktijk Hellevoetsluis - Realisatie SEDERO.nl